Прості поради, як вибирати взуттєву підошву по сезону

Ми стежимо за модними тенденціями, купуємо популярні кольори, шукаємо трендові аксесуари, вивчаємо форму і висоту каблука, глибину і конфігурацію вирізу, але частенько геть не помічаємо підошву взуття. Але саме від цієї тихоні буде залежати практичність, безпека і довговічність туфель, чобіт і кросівок. Підошва - найважливіша частина взуття, яка в першу чергу приймає на себе інтенсивні механічні дії, деформації та тертя. Будемо виправляти упущення і дізнаємося про підошви побільше.


Методи кріплення підошви

Для взуття застосовуються два способи кріплення підошви: клейовий і литтєвий. Всупереч загальній думці метод кріплення підошви не впливає на її якість. Клейова збірка взуття властива класичним і ошатним моделям на тунітовой і шкіряній підошві. Взуття підвищеного комфорту для щоденного використання збирається методом лиття (вулканізації).

Для кожного матеріалу підошви притаманні свої ходові якості і методи кріплення з верхом взуття.


Матеріали підошви

Поліуретан (PU) виходить з лиття двох полімерів, які утворюють піну. При ходьбі він поглинає удари. Підошва кріпиться прямим литтям, зрідка клеїться до верху взуття. Легка міцна поліуретанова підошва актуальна на щоденних міських моделях взуття. Для українського клімату з великою обережністю потрібно вибирати зимове взуття на поліуретановій підошві: при мінусовій температурі сильно ковзає, а при -20 ° С ламається.

Поліуретан забарвлюється в будь-який колір, завдяки чому користується популярністю у дизайнерів взуття, в тому числі італійських. Купуючи собі ботильйони на поліуретановій підошві не розраховуйте перевершити в них зиму. До речі, італійські виробники чесно вказують на коробці сезонність взуття.


Термополиуретан (TPU) - похідний матеріал від поліуретану: еластичний, зносостійкий, проводиться в будь-якому кольорі, кріпиться литтям, з відмінним опором до проколів, не деформується за час шкарпетки. Проводиться під високим тиском з гранул поліуретану при високій температурі. Його висока щільність додає зайвої ваги взуття. Термополиуретан не призначений для зимових прогулянок, ковзає навіть при глибокому протекторі і ламається в місцях вигину. Зате він прекрасно поводиться в літніх моделях взуття.


Полегшений поліуретан (PU Light) - під час лиття (вулканізації) в полімерну масу нагнітається повітря, утворюючи застиглу піну. Цей матеріал кріпиться до верху взуття прямим литтям. Полегшена підошва застосовується для виробництва моделей спортивного та міського ортопедичного взуття.

Пропагандистом полегшеного поліуретану стала компанія Ecco: більшість літнього взуття випускається саме на цій підошві. Шкода, що китайські підробки переслідують норвезьку компанію, що погано відбивається на іміджі взуття.


Термопластичная гума (ТПР, TPR) проводиться з синтетичного каучуку, який міцніше натурального, але також еластичний. Цей матеріал кріпиться до верху взуття прямим литтям. Термопластичная гума відрізняється низькою щільністю і легкістю, без наскрізних пір.

Взуттєва гума не пропускає вологу і відмінно пружинить, знімає зайве навантаження на ноги і хребет, але категорично не годиться в холодну погоду: швидко промерзає і ковзає на льоду.


Шкіряна підошва (leather) - улюблений матеріал для класичного італійського взуття ручної роботи. Шкіряна підошва пришивається до верху взуття вручну або приклеюється на фабричних автоматичних лініях. 100% натуральний матеріал використовується у всіх модельних рядах, крім спортивної. Шкіряне взуття - натуральна дихаюча мембрана.

У кожної переваги шкіри є недолік-антипод. Шкіра швидко промокає без додаткового просочення і профілактики, ковзає і замерзає на морозі, швидко зношується на абразивних дорогах. Для щоденного використання профілактика підошви обов'язкова.

Іноді виробники заздалегідь турбуються про нас і встановлюють шкіряну підошву з гумовим протектором.


Туніт (кожволон) - гума з включенням шкіряних волокон, тому друга назва цього матеріалу - «кожволон». Шкіряні частки надають гумі твердості і пластичності, а гума не дозволяє підошві промокати. Залишився один недолік: підошва швидко промерзає при мінусових температурах і нестримно ковзає. Демісезонний і літнє взуття на тунітовой підошві виробляють клейовим способом.


Силіконова не те підошва, не те взуття з'являється на світ литтям, і ніщо ні до чого не клеїться - взуття ллється цілком. Літнє взуття і чоботи від дощу легко миються, дуже різноманітні по модельному ряду і окрасу, доступні за ціною. З недоліків: не придатні для щоденного використання, натирають вологі ноги, ковзають по мармуру та інших гладких поверхнях.

В Італії виробництвом силіконового взуття балуються імениті бренди наприклад Menghi, Casadei. Компанія Menghi виробляє взуття та аксесуари тільки з силікону. Для декорування легкого матеріалу використовує справжні кристали Swarovski.


Термоеластопластів (ТЕП, TRP) - всесезонний матеріал, вітрімує спеку до 50 ° С і мороз до -45 ° С. Взуття з ТЕПовско. підошвою забезпечує власника відмінною амортізацією и зчепленням з грунтом. Термоеластопласт може бути перероблений, а це означає, що його використання в підошвах економить ресурси и не забруднює навколишнє середовище.

Клейовий метод складання термоеластопластової підошви додає взуття вартості, можливо через це материал не використовують для спецвзуття. Але відомий Timberland прославився самє завдяки саме цієї підошви простих на вигляд черевик.

Читайте також

Як перевірити шкіряне взуття чи ні?

Як перевірити шкіряне взуття чи ні?

Природне бажання носити шкіряне взуття підштовхує шахраюватих виробників і продавців до обману. Видавати шкірозамінник і пресовану шкіру за натуральну на ринку і в неавторизованих магазинах - майже що..

Як правильно чистити шкіряне взуття?

Як правильно чистити шкіряне взуття?

Шкіряне взуття виробляється з різних сортів шкір, з різними методиками вичинки і фарбування. І як розібратися з чищенням кожної пари будинку? Як не зіпсувати обновку і зберегти поношений шкіряне взутт..

Написати відгук

Увага: HTML не підтримується!
    Погано           Добре